Начало > Новини > Съдържание

Канада ще бъде първата, която ще обяви обзора на целите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA)

Nov 18, 2017

Очаква се Съединените щати, Канада и Мексико да предоговорят на 16 август 2017 г. Канада, която винаги е имала добри отношения със САЩ, ще се втурне напред преди началото на преговорите: канадският външен министър Христя Фрийланд е първият, който обяви за да комплиментира приноса на НАФТА, целта отново възпрепятства постигането както на твърди, така и на меки цели и се надява да спечели превъзходство в тристранните консултации.

Канадското правителство предложи главните жалби на Канада в предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, включително по-строги стандарти за опазване на труда и околната среда, по-голяма либерализация на пазара на държавни поръчки, насърчаване на потока от квалифицирани специалисти, защита на канадската млечна промишленост и птици промишлеността, запазване на нормите Антидъмпингов процес.

Канадският външен министър Huilan каза, че Канада вярва, че е важно Северноамериканската зона за свободна търговия да запази ефективен механизъм за търговско арбитраж и че добър механизъм за търговско арбитраж може да поддържа добро търговско партньорство.


Канадските търговски, производствени и други търговски асоциации се надяват, че Северноамериканското споразумение за свободна търговия може да бъде възобновено възможно най-скоро. Много канадски експерти обаче смятат, че преговорите не могат да бъдат завършени до края на тази година, защото е по-трудно всички страни да се споразумеят за определени области. Например, Мексико може да не желае да се заеме с въпроса за единните стандарти за трудовите права; а САЩ искат да премахнат механизма на търговския арбитраж, когато той категорично се противопоставя на Канада.

Просто погледнете икономическите и търговските данни, Канада също има голяма причина да продължи да популяризира NAFTA. През 2016 г. търговският дефицит на САЩ с Канада е само 12 милиарда щатски долара, което представлява по-малко от 1,6% от търговския дефицит на САЩ за цялата година и дори 20% от търговския дефицит в Мексико от 65 милиарда долара. Докладът на банката в Монреал посочи, че Съединените щати, напротив, има 12,5 милиарда щатски долара търговски излишък с Канада.

Въпреки това Канада, която иска да продължи НАФТА, също води преговори по червената линия. Според Ройтерс Канада твърдо се противопоставя на плана на САЩ за изтриване на механизма за уреждане на спорове. Разбираемо е, че механизмът за уреждане на търговски спорове се състои от експерти от САЩ и Канада. Той главно приема случаи на незаконни субсидии и тежък дъмпинг и има правомощия за изпълнение. Акцентът е върху честото изгубване на делото от Съединените щати. Фанг Хуилан заяви, че Канада отдава голямо значение на съществуването на този механизъм за уреждане на спорове, тъй като може да гарантира "справедливо прилагане" на антидъмпинговите и антисубсидийните политики. Канада е договорила за същите проблеми през 1987 г. и "правителството ще (в същото време) бъде твърдо решено".