Начало > Изложба > Съдържание

Боксерки или гащета?

Dec 04, 2019

Боксерки или гащета?


Известно е, че температурата на тестисите ще има неблагоприятни ефекти върху спермата. По-стегнатите гащи могат да причинят повишаване на температурата на тестисите. Носенето на тесни гащи може да причини тестиси близо до кожата. Изследванията обаче показват, че различните видове долни гащи имат различни ефекти върху функцията на тестисите.


Последното проучване е едно от най-големите за изследване на връзката между видовете бельо и качеството на спермата. Между 2000 и 2017 г. изследователите са тествали 656 мъже, главно на 30-те им години, които са ходили в Общата болница в Масачузетс със съпругите си за лечение на безплодие.


Мъжете предоставиха сперма и кръвни проби и отговориха на въпросите за вида на долни гащи, които носеха най-често. Като цяло 53% от мъжете казват, че обикновено носят боксьори. Резултатите показаха, че средната концентрация на сперматозоиди при мъже в боксерки и брифинги е "нормална", с най-малко 15 милиона сперма на милилитър сперма.


Концентрацията на сперматозоидите обаче при мъже, които носят боксьори, е с 25% по-висока от тази на мъжете, носещи боксьори. Средно при една еякулация броят на плуващите сперматозоиди в спермата на мъже, носещи боксьори, е 33% по-голям от този на мъжете, носещи боксьори. Дори след разглеждане на факторите, влияещи върху здравето на сперматозоидите, резултатите от изследванията все още са валидни. Факторите, влияещи върху здравето на сперматозоидите, включват затлъстяване и спортни дейности Чести горещи вани и тютюнопушене.


Нещо повече, изследователите откриха, че мъжете в чорапогащи имат по-високи нива на хормон, наречен фоликулостимулиращ хормон (FSH), който стимулира образуването на сперма.


Резултатите показват, че при мъже, носещи тесно бельо, намалението на броя на сперматозоидите може да изпрати сигнал до мозъка за повишаване на индекса на FSH, като по този начин компенсира намаляването на производството на сперма, но са необходими още изследвания, за да се потвърди тази хипотеза.